Киш с карамелизиран червен лук
Киш е традиционно френско ястие, приготвено от яйца, сметана или мляко (за лека версия) и печено в блат с масло.
Красотата на това ястие е възможността да се приготви напред и да използвате готовия блат за бърза вечеря през седмицата. Пълнежът може да се приготви предварително, което ще ви помогне да приготвите вкусна вечеря само за 30 минути.
С правилно планиране, готвенето не отнема много време и не предизвиква стрес и напрежение, което позволява да се храните с вкусна храна, без да съжалявате по-късно.
Комбинирайте този Киш с Линар® Шардоне за да постигнете максимално удоволствие от вкусовите експлозии!
- Време за подготовка20 мин
- Време за готвене30 мин
- Време за изпълнение20 мин
- Общо време1 ч 10 мин
- Доходност6 порции
- Порция320
- Енергия551 кал
Съставки
За тестото
- 250 гр. брашно
- 100 гр. студено масло, на кубчета от по 1 см.
- 1 яйце
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. сол
- 2-3 с.л. студена вода
За пълнежа:
- 400 гр. червен лук
- 2 с.л. масло
- 100 гр. сирене Бри
- 100 гр. кашкавал или сирене Грюер
- 200 мл. сметана за готвене или прясно мляко
- 100 мл. бяло вино
- 3 яйца
- 4 стръка прясна мащерка
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото
Смесете брашното със солта. Добавете маслото и претрийте с ръце до получаване на трохи. Прибавете ригана, яйцето и студената вода. Омесете, докато получите топка тесто. Завийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути. Можете да сложите всички продукти за тестото без водата в кухненския робот с монтирани нож за месене. Включете за 2 минути и на тънка струя прибавете водата. Оставете робота да работи, докато се образува топка тесто.
Печене на тестото
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху леко набрашнен плот. Поставете го във форма за киш с подвижно дъно с диаметър 23 см. Надупчете дъното на тестото с вилица. Покрийте отгоре с лист хартия за печене и отгоре поставете 1 кг. зрял боб или морска сол, за да не позволите на тестото да се надигне, докато се пече.
Сложете тестото в загрята до 190 °С фурна за 15 минути. Извадете тавата и махнете хартията за печене и боба. Оставете на страна и пригответе плънката.
Подготовка на плънката
Нарежете лука на полумесеци и на тънки филийки. Наситнете чесъна. Сложете ги в тиган с 2 с.л. масло и ги задушете на слаб огън, докато лукът се карамелизира. Налейте виното и прибавете листенцата мащерка. Гответе, докато течността се изпари. Отстранете тигана от котлона и оставете лука да се охлади.
Разбийте яйцата, прибавете сметаната, настъргания кашкавал, солта и черния пипер. Накрая прибавете и охладения лук.
Финални щрихи
Изсипете плънката върху полуизпечения блат. Подредете отгоре тънко нарязаното на ленти сирене Бри. Сложете тавата във фурната, на 200 °С и печете 30 минути.
Комбинирайте този Киш с Линар® Шардоне за да постигнете максимално удоволствие от вкусовите експлозии!
- 6 порции в опаковка
- Порция320
- Количество на порция
- Калории551
- % дневна стойност*
- Общо мазнини29 ж37.18%
- Наситените мазнини15 ж75%
- Полиненаситени мазнини2 ж
- Мононенаситени мазнини10 ж
- Общ брой на въглехидратите48 ж17.45%
- Диетични фибри3 ж10.71%
- Общо захари4 ж
- Протеин27 ж54%