Киш с карамелизиран червен лук

Киш с карамелизиран червен лук

Киш е традиционно френско ястие, приготвено от яйца, сметана или мляко (за лека версия) и печено в блат с масло.

Красотата на това ястие е възможността да се приготви напред и да използвате готовия блат за бърза вечеря през седмицата. Пълнежът може да се приготви предварително, което ще ви помогне да приготвите вкусна вечеря само за 30 минути.

С правилно планиране, готвенето не отнема много време и не предизвиква стрес и напрежение, което позволява да се храните с вкусна храна, без да съжалявате по-късно.

Комбинирайте този Киш с Линар® Шардоне за да постигнете максимално удоволствие от вкусовите експлозии!

  • Време за подготовка20 мин
  • Време за готвене30 мин
  • Време за изпълнение20 мин
  • Общо време1 ч 10 мин
  • Доходност6 порции
  • Порция320
  • Енергия551 кал
  • кухня
    • French
  • курс
    • Main Course
  • Метод на готвене
    • Печене
  • Подходящ за диета
    • Вегетарианец

Съставки

За тестото

  • 250 гр. брашно
  • 100 гр. студено масло, на кубчета от по 1 см. 
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. сол
  • 2-3 с.л. студена вода

За пълнежа:

  • 400 гр. червен лук
  • 2 с.л. масло
  • 100 гр. сирене Бри
  • 100 гр. кашкавал или сирене Грюер
  • 200 мл. сметана за готвене или прясно мляко
  • 100 мл. бяло вино
  • 3 яйца
  • 4 стръка прясна мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото

1

Смесете брашното със солта. Добавете маслото и претрийте с ръце до получаване на трохи. Прибавете ригана, яйцето и студената вода. Омесете, докато получите топка тесто. Завийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути. Можете да сложите всички продукти за тестото без водата в кухненския робот с монтирани нож за месене. Включете за 2 минути и на тънка струя прибавете водата. Оставете робота да работи, докато се образува топка тесто.

Печене на тестото

2

Извадете тестото от хладилника и го разточете върху леко набрашнен плот. Поставете го във форма за киш с подвижно дъно с диаметър 23 см. Надупчете дъното на тестото с вилица. Покрийте отгоре с лист хартия за печене и отгоре поставете 1 кг. зрял боб или морска сол, за да не позволите на тестото да се надигне, докато се пече. 

Сложете тестото в загрята до 190 °С фурна за 15 минути. Извадете тавата и махнете хартията за печене и боба. Оставете на страна и пригответе плънката.

Подготовка на плънката

3

Нарежете лука на полумесеци и на тънки филийки. Наситнете чесъна. Сложете ги в тиган с 2 с.л. масло и ги задушете на слаб огън, докато лукът се карамелизира. Налейте виното и прибавете листенцата мащерка. Гответе, докато течността се изпари. Отстранете тигана от котлона и оставете лука да се охлади.

Разбийте яйцата, прибавете сметаната, настъргания кашкавал, солта и черния пипер. Накрая прибавете и охладения лук.

 

Финални щрихи

4

Изсипете плънката върху полуизпечения блат. Подредете отгоре тънко нарязаното на ленти сирене Бри. Сложете тавата във фурната, на 200 °С и печете 30 минути.

Комбинирайте този Киш с Линар® Шардоне за да постигнете максимално удоволствие от вкусовите експлозии!

  • 6 порции в опаковка
  • Порция320
  • Количество на порция
  • Калории551
  • % дневна стойност*
  • Общо мазнини29 ж37.18%
  • Наситените мазнини15 ж75%
  • Полиненаситени мазнини2 ж
  • Мононенаситени мазнини10 ж
  • Общ брой на въглехидратите48 ж17.45%
  • Диетични фибри3 ж10.71%
  • Общо захари4 ж
  • Протеин27 ж54%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG